Cemix

Vakolatok és habarcsok

A magyarországi építőanyaggyártók közül a Cemix kínálja az egyik legszélesebb termékportfóliót az alapvakolatok, a falazóhabarcsok és a javítóhabarcsok kategóriákban. Cégünk több mint három évtizedes tapasztalattal rendelkezik a felsorolt anyagok gyártása és fejlesztése terén. Ezt bizonyítja, hogy az 1990-es alapításkor már ezek a termékek is részét képezték induló kínálatunknak.

Mire használhatók az alapvakolatok?

Az alapvakolatok a falazott vagy monolit betonszerkezetek védelmére, felületének kiegyenlítésére szolgálnak. Alkalmazásukkal homogén felület, légtömör szerkezet alakítható ki. A vakolatok segítségével javítható a falszerkezet hőszigetelő képessége, mechanikai ellenállóképessége, vízzel szembeni ellenállása és fagyállósága is. A felsoroltak mellett a külső vakolatok vezetik le az épület mozgása során keletkező feszültséget.

A vakolatok csoportosítása

Alapvetően két csoportba lehet osztani őket: kültéri és beltéri vakolatokra. Ezt a felosztást azért érdemes megtenni, mert a felhasználás helye nagymértékben meghatározza a falszerkezetet érő igénybevételt, ami eltérő műszaki tartalmú anyagok alkalmazását teszi szükségessé.

Kültérben a homlokzatok mellett a homlokzati tagozatok, díszek és párkányok felületének bevonására normál vakolatokat használhatunk. A lábazatok, erkélyek és kerítések esetében nagyobb ellenállóképességű cementvakolatokat érdemes alkalmazni.

Beltérben alapesetben a normál funkciót ellátó mész-cement vagy gipsz vakolatok felhordása a leggyakoribb. Nagy pára- vagy vízterhelés esetében, például a fürdőszobákban vagy a konyhában cementvakolatok alkalmazása javasolt. Nagy mechanikai (statikus vagy dinamikus) igénybevételnek kitett helyiségekben, például sportlétesítményekben adalékolt, nagy tapadóképességű és rugalmas cementvakolatok felhasználása a célszerű.

A vakolandó alapfelület anyaga és tulajdonságai nagyban befolyásolják a szóba jöhető termékek körét. A leggyakoribb alapfelületek: vázkerámia, pórusbeton, mészhomok tégla, tégla (tömör), beton.

Hővezetési képesség

A falszerkezet hőszigetelésének javítása érdekében kis hővezetési tulajdonságú vakolatot érdemes választani. Speciális fűtési technológiák telepítésekor fontos az adott célnak leginkább megfelelő termék alkalmazása. Falfűtés vagy mennyezetfűtés esetén például jobb hővezetési képességű, megfelelő szilárdságú, szálerősített alapvakolatra van szükség. Ezeknek a termékeknek a segítségével egyenletesebb hőeloszlás, kellemesebb belső klíma, ezáltal pedig magasabb komfortérzet érhető el a fűtött belső helyiségekben.

Mire használhatók a falazóhabarcsok?

A falazóhabarcs egy olyan kötőanyag, amelynek alapvető funkciója a különböző falazóelemek (téglák, kövek, betonelemek) összeragasztása, egymáshoz való tartós tapadásuk biztosítása. Az elemek közötti hézagok kitöltése a falszerkezeten belüli egyenletes teherelosztást szolgálja. A falazóhabarcsok egyik legfontosabb tulajdonsága a nyomószilárdság. Ennek értéke határozza meg, hogy az anyag képes-e elviselni a falszerkezetből adódó terheket.

Régebben a különböző falazóelemek egymáshoz illesztéséhez, rögzítéséhez kötőanyagként leggyakrabban sár, agyag, mész, gipsz, trassz, illetve egyes helyeken cementszerű anyagok valamelyikét vagy ezek keverékét használták. Napjainkban a legáltalánosabban alkalmazott kötőanyag a mész (oltott mész vagy mészhidrát), illetve a cement. Érdekesség, hogy a műemléki épületek, romok falazatainak helyreállításánál mészhidrátot és trasszt, mint hidraulikus kötőanyagokat tartalmazó habarcsot használunk.

A falazóhabarcs kiválasztásának szempontjai

Az egyik legfontosabb kiválasztási tényező, hogy milyen célra használjuk a terméket: új falazatok készítésére vagy régi falak felújítására. Az épület típusa is jelentősen befolyásolja a választási lehetőségeket. Műemlékek és régi épületek felújításához a trasszhabarcsok alkalmazása az optimális megoldás. Új építés esetén a megfelelő termékválasztás nagyban függ a falazat anyagától és a terhelés mértékétől. Más műszaki tulajdonságokkal rendelkező anyaggal érdemes vakolni egy klinker téglát, egy vázkerámia téglát vagy egy Ytong falazóelemet. Ezeken kívül speciális falazóhabarcsra van szükség például az üvegtéglából készült falak esetében.

Mire használhatók a javítóhabarcsok?

A javítóhabarcsok a habarcsok speciális kategóriájába tartoznak. Ezek az anyagok elsősorban az épületek falazatain, falfelületein keletkező hibák és sérülések javítására, felületi kiegyenlítésére szolgálnak.

A felületi hibák többféle okból is kialakulhatnak. Leggyakrabban a nem megfelelő kivitelezésből eredő egyenetlenségekre, mechanikai sérülésre, statikai terhelésre, hibás anyagválasztásra vagy fagykárra vezethetők vissza. A nagyobb sérülések vagy anyaghibák sok szempontból okozhatnak problémát. Miattuk csökkenhet például az épületek légtömörsége, hőszigetelő képessége és teherbírása is.

Az általános vakoló- vagy falazóhabarcsok nem alkalmasak a felületek kiegyenlítésére, homogenizálására vagy a repedések, hibák javítására. Ehhez speciális műszaki tulajdonságokkal felruházott habarcsokra van szükség, amelyek kisebb szemnagyságúak, kötőanyagokkal megerősítettek és nagyobb a tapadószilárdságuk.