burkolati ragasztók
A megfelelő ragasztó kiválasztása összetett feladat, amelyhez ismerni kell az alapfelület és a burkolólap tulajdonságait, valamint a várható terheléseket és igénybevételeket.

 A burkolati ragasztók szabvány szerinti minősítését minden esetben tartalmazza a csomagolás, de ezek az adatok sok esetben csak a minimum értékeket határozzák meg, amelyek az adott feladathoz nehezen illeszthetők. A burkolatkiválasztás kritériumait alább bővebben kifejtjük, általánosságba véve ajánljuk a hidegburkolati ragasztók termékválasztó táblázatunkat, amely számba veszi a legjellemzőbb igénybevételeket és körülményeket és ez alapján ad segítséget a döntéshozatalban.
A ragasztó kiválasztásánál számos szempontot figyelembe kell venni.

A különböző anyagú burkolólapok eltérő nedvszívó képességűek. Míg az égetett agyag (csempe) lapok nagyon jó, addig a gres lapok gyengén, az üveg anyagú burkolatok pedig egyáltalán nem nedvszívók. Az áttetsző vagy világos természetes kövekből készült burkolólapok hajlamosak az elszíneződésre, ezért fehér (Flex W) ragasztót kell használni.

A nagyobb méretű lapok rugalmas (flexibilis) ragasztót igényelnek a nagy hőtágulásuk miatt. Kisméretű lapnak nevezzük a 20 x 20 cm-nél kisebb lapokat. Nagyméretű lapnak minősül minden olyan lap, melynek felülete 1000 cm2-nél nagyobb, vagy egyik oldala 50 cm-nél hosszabb.

Kültér, beltér: fagyterhelés Normál vagy vizes helyiség: klóros víz és tisztítószerek mechanikai és kémiai terhelése Hőingadozás mértéke: belső feszültségek, mozgások kialakulása                                    Egy forgalmas irodaház jóval nagyobb terhelésnek van kitéve, mint egy hétvégi ház folyosója.

Hidegburkolási ragasztók kötőanyaga

Hidegburkolati ragasztók között három kötőanyagbázisú ragasztó típust különböztetünk meg: cementes, diszperziós és reaktív műgyanta. Ezen túl is lehet más kötőanyaggal készült ragasztókat felsorolni, de az előbb említett három a forgalomban lévő termékek több mint 99%-át lefedik. A három közül is a cementbázisúak a leginkább alkalmazottak egyszerű feldolgozásuk és relatív alacsony bekerülési áruk és jó ár/érték arányuk miatt. A diszperziós és főleg a reaktív műgyanta ragasztókat elsősorban akkor alkalmazzuk, ha nem nedvszívó alapfelületre (fém, műanyag, üveg stb.) kell ragasztani, illetve, ha az általánostól eltérő egyéb igénybevétel (vegyi, húzó stb.) várható. A hidegburkolati ragasztók minősítésével két harmonizált szabvány (EN 12002 és EN 12004) foglalkozik, e szerint a ragasztók az alábbi jelölésekkel vannak ellátva:

C  Cementkötésű        C1     C2

 Műanyag diszperzió kötésű  D1  D2

R  Reaktív műgyanta      R1   R2

  Habarcs vagy ragasztó általános igénybevételre

  Habarcs vagy ragasztó fokozott igénybevételre 

  Állékony, csökkentett lecsúszású ragasztó 

 Meghosszabbított nyitott idejű ragasztó (30 min)

 Gyors kötésű (tapadószil. 6 óra után már 0,5 N/mm 2 )

S1  Alakváltozásra képes ragasztó ≥2,5 és

S2  Nagy alakváltozásra képes ragasztó: ≥5 mm

Példaként az S1 Flex ragasztó C2 TE S1  minősítésű, ami "Fokozott követelményű, alakváltozásra képes cementtartalmú habarcs,  csökkentett lecsúszással, meghosszabbított nyitott idővel"

Mit jelent ez pontosan?

  • Fokozott követelményű, azaz nagyobb tapadással és nyomószilárdsággal rendelkezik;
  • Alakváltozásra képes, tehát követni tudja a lapok - elsősorban hőingadozásból származó - mozgásait, hőtágulását (ennek főleg nagy méretű lapoknál van jelentősége);
  • A csökkentett lecsúszási tulajdonságnak köszönhetően a falra elhelyezett lapok nem fognak elmozdulni a ragasztó megszilárdulásáig;
  • A meghosszabbított nyitott időnek köszönhetően pedig még fél órán belül korrigálni lehet a nem megfelelően elhelyezett lapok pozícióját.