Építs Harmóniában a természettel
Hagyományosan természetes
Az agyag és mész tradicionális és organikus építőanyagok. Az agyag szinte mindenhol megtalálható, ezért szinte korlátlanul a rendelkezésünkre áll. Ami még vonzóbbá és környezettudatosabbá teszi, hogy kis környezeti terheléssel termelhető ki, azaz bányászható. Ennek köszönhetően előállítása nagyon energiahatékony és fenntartható.

Múltunk elválaszthatatlan a jövőnktől

A környezetünkben és az éghajlatban végbemenő folyamatok mindenkit érintenek, de mindenki másképp viszonyul hozzá. Vannak, akik riadtan szemlélik, vannak, akik próbálják tagadni és vannak olyanok is, aki próbálnak tevékenyen tenni ellene. Ilyen tevékeny a Cemix termékfejlesztő csapata is, akik évek óta keresik a megoldást a lehető legkevésbé környezet-terhelő technológia és anyag kifejlesztésében.  A kutatás egyszerre több irányban is folyik térben és időben, megvizsgálva a helyi és nemzetközi lehetőségeket, valamint az ősi és legmodernebb technológiákat. Így találtunk rá újból az agyagra.

Mitől vakolat az agyagvakolat?

Természetesen az agyagvakolat nem csak agyagot tartalmaz, hanem sok más adalékanyagot és tulajdonság javítót. Ennek köszönhetően a vakolóanyag könnyen kezelhető és feldolgozhatóvá válik akár vakológéppel is, kevésbé reped és szebb végső felületet eredményez. Természetesen ezek a hozzá adott elemek mind környezetbarát és nem szintetikus anyagok!

A Cemix agyagvakolat hozzáadott értéke a sima agyaggal szemben pont ez a gondosan összeállított receptúra, melyet minden egyes zsákban ugyanabban a minőségben és összetételben tudunk biztosítani. A termékek rendelkeznek a vakolatszabvány szerinti minősítéssel is.

© Lasselsberger GmbH
Miért pont az agyagvakolat?

Az agyagvakolatnak számtalan előnye van az elterjedt mész-cement vakolatokkal szemben:

  • Az előállítása során nem kell az alapanyagokat magas hőfokon kiégetni, így rengeteg CO2 kibocsátástól mentesülünk.
  • Nem tartalmaz sem meszet, sem cementet, így nem köt, hanem csak megszilárdul a felületen. Ennek köszönhetően lebontásakor nem keletkezik hulladék, hanem az anyag nedvesítést követően újból felhasználható eredeti funkciójában.
  • Ha védelemmel látjuk el (pl. páraáteresztó szilikátfesték) hasonlóan erős és ellenálló felületet kapunk, mint mész-cement vakolat esetén.
  • Az alapanyag helyben is elérhető, hiszen a kárpát medence gazdag az agyag lelőhelyekben.
  • Jól illeszkedik a helyi építési technológiákhoz, mint a vályog, szalmabála, kenderbeton, vagy akár az égetett agyagblokk-tégla házak.
Mit érdemes még tudni a Cemix agyagvakolatról?

Mint minden más technológiánál, itt is rendszerben kell gondolkozni. Az alapvakolat jól megtapad mindenféle nedvszívó alapfelületen (égetett agyag tégla, vályogfal stb.) ha megfelelően elő van nedvesítve, azonban gyenge nedvszívású alapfelületeknél (beton, magmás kőzet stb.) érdemes a rendszer tapadóhídját alkalmazni. Az alapvakolat felhordása hasonló, mint a mész-cement vakolatoknál (géppel is), de nagyobb felületeknél megjelenhetnek repedések. Nem kell pánikba esni, ez az anyag sajátossága. Az anyag visszanedvesítésével orvosolható a probléma és a simítóvakolat felhordásával végleges sík és repedésmentes felületet alakíthatunk ki. Az agyagvakolatot beltéri felületekhez használjuk (esetleg védett kültéren), egy épület külső felületeinek a levakolásához alkalmazzuk a szintén környezetbarát cementmentes Cemix mész vakolatrendszert.

Termékek megtekintése
© Lasselsberger GmbH
Mitől másabb a Cemix mészvakolat, mint a többi?

A Cemix mészvakolat kötőanyaga tiszta mészhidrát, ellentétben az elterjedt NHL-el (hidraulikus mész) szemben. Miért fontos ez? A tiszta mészhidrát égetése sokkal kisebb hőfokon és energiaigény mellett történik, ami nagy mértékű széndioxid kibocsátást takarít meg. Ezen túl a kötése közben – az NHL-el ellentétben – nagy mennyiségű széndioxidot köt meg a levegőből. Mindezeket összegezve a tiszta mészhidrát szénlábnyoma töredéke az NHL-nek. Akkor miért nem ezt használja mindenki? Az NHL szilárdsága nagyobb a mészhidrátnál, tulajdonságai és karakterisztikája a inkább a portlandcementhez hasonlít, így kényelmes és egyszerű vele dolgozni. Ezt a hátrányt kiküszöbölendő a Cemix mészvakolat puccolán (természetes vulkáni kőzet őrlemény) adalékot tartalmaz, mely csak mész jelenlétében köt és javítja a vakolat műszaki tulajdonságait és tartósságát. Ez az eljárás kicsit összetettebb, mint NHL-t használni, ellenben lényegesen környezetbarátabb és jobban illeszkedik a tradicionális technológiákhoz is.