Vályogházak felújítása
A magyarországi lakásállomány közel 30%-a még napjainkban is hagyományos vályogház, és jellemzően belvizes területen találhatóak. A 19.század végén, 20. század elején épült lakóházak jellemzően tégla vagy kő alapozásra épültek vízszigetelés nélkül.
A vályog teherhordó falazat száraz állapotában, állandó páratartalom mellett nagyon stabil és jó hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik, ám a vízterhelés hatására ezen értékei rohamosan csökkennek.
 A tartófalak károsodása, „kikagylósodott” anyaghiányosságok kialakulása jellemző probléma, gyakorlatilag az összes hagyományos vályog épületen jelentkezik. Javításuk, korszerűsítésük azért különösen nehéz, mivel injektálásos, sajtolásos technológiával a hiányzó vízszigetelést nem lehet utólag pótolni, valamint a felületét sem szabad lég/vízzáró réteggel ellátni.
Komplex problémára a megoldás is komplex!

Mindenekelőtt a károsodás okát kell feltárni és orvosolni. Ez elsősorban vizesedésből fakad, de okozhatja tartószerkezeti hiba, vagy a nem megfelelő karbantartás (felület lezárása).

1. Lépés

Amennyiben az épület vízszigeteléssel nem lett ellátva, és ennek pótlása sem megoldható a falszerkezet roncsolódása nélkül, ezért a nedvesedés okát már az épület környezetében meg kell szüntetni.

A nedvesedés sok esetben a nem megfelelően kialakított csapadékvíz elvezetésből (pl. hiányos eresz, rossz helyre kivezetett ejtőcső), meghibásodott szerkezeti elemekből (tető), illetve nem megfelelő lejtéssel kialakított felszíni burkolatból fakad. A probléma általában szemrevételezéssel lokalizálható és hibaforrástól függően javítható.

Talaj- és rétegvíz, talajnedvesség időszakos megjelenése. A nedvesség útját az épület alapozási síkjában, vagy lehetőség szerint az alatt kell lezárni és elvezetni. Erre több lehetőség van a helyi adottságoktól függően pl. szívókutak alkalmazása, vagy az alapozási sík alá leásott szivárgócső fektetése az épület körül, biztosítva a bejutó nedvesség elvezetését (pl. zsompszivattyú).

Sérült víz, szennyvízvezetékek, nem megfelelő, vagy hiányzó technológiai vízszigetelés. Javításuk lokálisan történik.

2. Lépés

Meghibásodott, kikagylósodott falszakasz helyreállítása. Csak abban az esetben szabad a javításnak nekiállni, amennyiben a károsító körülmény (pl. talajnedvesség felszívódása) meg lett szűntetve!

Helyreállítás történhet mész-cement kötőanyagú termékekkel vagy hagyományos, korhű anyagokkal.

MÉSZ CEMENT TECHNOLÓGIA

A. 

Először a falsíktól 3 cm-t meghaladó mélyedéseket kell kitölteni. Erre legcélszerűbb a „2072 ISOPUTZ” könnyített hőszigetelő vakolat rabicháló erősítéssel. A könnyített alapvakolat igazodik leginkább a vályog szerkezet eredeti műszaki paramétereihez mind fajsúly, mind nyomószilárdság terén, ezáltal az anyagpótlás nem ad plusz terhelést a megmaradt falszerkezetre.

B.

Ezt követően a megszilárdult és kiszáradt alapvakolat rétegre, illetve a 3 cm-nél nem mélyebb hiányosságokra ki lehet alakítani az Eurosan szárítóvakolat réteget (2130 EUROSAN VS gúzoló, 2132 EUROSAN EP szárítóvakolat). Eurosan rendszer alkalmazása elsősorban azért ajánlott, mivel a szerkezetben lévő felesleges nedvesség távozása akár évekig is eltarthat, másrészt hosszú távon biztosítja a falszerkezet és az épület pára/nedvesség-háztartását.

C. 

Végső lépés a felület egységes kiegyenlítése és fedése, melyre páraáteresztő meszes glettet (4460 GLETTI EXTRA) és páraáteresztő festéket (4801 SILIKAT beltéri festék) alkalmazzunk.

D.

Az eljárás hasonló a külső falsíkon is. Ebben az esetben a 4460 GLETTI EXTRA glett helyett 2138 EUROSAN FP simítóvakolatot alkalmazzunk, mely durvább felületet ad, ellenben a környezeti terheléseknek jobban ellenáll. Kültéren a 2801 SILIKATTOP páraáteresztő, de a környezeti hatásoknak ellenálló festéket használjuk.

Hagyományos, korhű technológia

A.

Belső oldali falak helyreállítására használjunk 4611 DURVA AGYAG ALAPVAKOLAT-ot tétegesen felhordva. Egy réteg ne legyen vastagabb 1,5 cm-nél és mindig nedvesítsük be az alapfelületet. A túl vastag vakolatréteg elkerülésére, illetve a fa betétekre elhelyezhetünk nádszövet betétet. Az egymást követő rétegeknek köszönhetően egyre kisebb és kevesebb repedés alakul ki a vakolatban, míg a végső befejező 4613 FINOM AGYAG SIMÍTÓVAKOLAT-al teljesen sima ás homogén felület érhető el. Végső felületként hordjunk fel páraáteresztő festéket (mész vagy szilikát).

B.

Kültéri felületekhez lehetőség szerint ne használjunk agyag vakolatot, mert a felület sérüléseinél könnyebben kimosódhat. Erre a feladatra a mész és puccolán kötőanyagú vakolat termékcsalád a legmegfelelőbb. A felhordása és kialakítása hasonló az agyag vakolatéhoz. A termékcsalád három rétegből áll, 2750 MÉSZ GÚZOLÓ, 2752 MÉSZ ALAPVAKOLAT, 2753 MÉSZ SIMÍTÓVAKOLAT. Fedőrétegnek a 2801 SILIKATTOP javasolt.