Alkalmazási terület

Hajlítószilárdság 28 nap után N/mm²-ben

Hajlítószilárdság 28 nap után min. N/mm²-ben

Fő kötőanyag

Nyomószilárdság 28 nap után min. N/mm²-ben

Nyomószilárdság 28 nap után min. N/mm²-ben

Alapfelülethez alkalmas

Egyéb tulajdonságok

Rétegvastagság

Falfűtés

Aljzatkiegyenlítő nélkül nem létezik minőségi padlóburkolat

Ha tartós és esztétikus padlóburkolatot szeretnénk, akkor kültérben és beltérben is különös figyelmet kell fordítanunk a fogadófelület megfelelő előkészítésére. A minőségi és precíz burkolómunka feltétele ugyanis az egyenletes és hibamentes aljzat, legyen szó járólapról, padlószőnyegről, linóleumról, laminált padlóról vagy parkettáról.

Abban az esetben, ha kisebb-nagyobb hibák, egyenetlenségek éktelenkednek a burkolandó alapfelületen, akkor az aljzatkiegyenlítő anyagok lehetnek a segítségünkre. Az alábbiakban ezek működéséről, felhasználási módjukról, kiválasztásuk szempontjairól, az elérhető terméktípusokról és a kapcsolódó innovációkról írunk részletesen.

Az önterülő aljzatkiegyenlítő anyagok működése

A padló burkolását megelőző előkészítő munka során az aljzat hibáinak kijavítását leghatékonyabban az önterülő aljzatkiegyenlítő anyagok felhasználásával lehet megoldani. A híg állapotban a burkolandó járófelületre öntött anyag a fizika törvényeit követve elterül, majd egy idő elteltével megszilárdul.

Alkalmazásával ezen a módon eltűnnek, illetve tökéletesen kiegyenlítődnek az egyenetlenségek és a magasságkülönbségek, a botlásveszély megszűnik és a felület akadálymentessé válik. Az így előkészített aljzat nem csak tökéletesen sík lesz, de valamennyi padlóburkolat típushoz szilárd és teherbíró alapot képez.

A megfelelő termék kiválasztásának szempontjai

Az eddig leírtak meglehetősen egyszerűen hangozhatnak, de fontos kiemelni, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen aljzatkiegyenlítő anyagot választunk. Más terméket kell használni melegburkolás és mást hidegburkolás esetén, más való kültérbe és más beltérbe, de emellett egy sor egyéb tényezőt is figyelembe kell venni a döntésnél. Többek között a hordozófelület anyagát, a várható igénybevétel mértékét, a födém teherbírását és azt, hogy akarunk-e padlófűtést használni. A felsoroltakon kívül szót kell ejteni az erős igénybevételnek kitett helyszínekről, például kereskedelmi és ipari épületekről is, ahol az önterülő keverékek robusztus és tartós, nagy mechanikai teherbírású padlófelület kialakítására használhatók.

© Lasselsberger GmbH

Mikor van szükség aljzatkiegyenlítőre?

Azt, hogy mikor van mindenképpen szükségünk ilyen termék alkalmazására, az alapfelület síkpontosságának ellenőrzésével dönthetjük el. Az ökölszabály ilyenkor az, hogy a burkolandó aljzat két tetszőleges pontja között egy méteren belül nem lehetnek 4 mm-t meghaladó mélyedések vagy szintkülönbségek.

A mai modern eszközök és műszerek (pl. felületlézerek) segítségével egyszerűen, gyorsan és hatékonyan lehet ellenőrizni az aljzatok síkpontosságát. Az ilyen műszerek használatával ráadásul az aljzatkiegyenlítés anyagigényét is meghatározhatjuk, ami jól jön a építkezési vagy felújítási munkálatok tervezésénél.

Kültéri aljzatkiegyenlítő

Míg beltérben nagyjából állandóak a körülmények, addig kültérben a hidegburkoláshoz használt valamennyi terméknek ellenállónak kell lennie az időjárás viszontagságaival szemben. Ez természetesen a kültéri aljzatkiegyenlítő anyagokra is ugyanúgy igaz. A legfőbb elvárás ezekkel szemben a fagyálló tulajdonság, vagyis az, hogy a téli mínuszok idején is állják a sarat. Ennek hiányában töredezésnek, mállásnak indulhatnak, ami a rajtuk elhelyezett burkolat leválásához, tönkremeneteléhez vezethet.

Csak olyan terméket használjunk kültéri aljzatkiegyenlítésre, amelynek műszaki leírásában külön szerepel az erre vonatkozó ajánlás! A Cemix kínálatában három prémium minőségű anyag, a Nivo Rapid Fiber 3-40, a NivoPlus 3-15 és a Nivo Extra 3-15 is megfelel ezeknek a követelményeknek.

Innováció az aljzatkiegyenlítés területén

A magyarországi építőanyaggyártók közül a Cemix kínálja az egyik legszélesebb portfóliót az aljzatkiegyenlítő anyagok kategóriájában. A cég az elmúlt években számos technológiai újdonsággal is jelentkezett ezen a területen.

Egyik forradalmi terméke az 5545 NIVO RAPID FIBER, amely kristályos vízmegkötési technológiájának köszönhetően lehetővé teszi, hogy a kiegyenlített felület minden eddiginél gyorsabban megszilárduljon, és ezáltal korábban burkolható legyen. Az anyag a kiöntést követően két órán belül már járható, 24 órán belül már burkolható is, amivel jelentős időmegtakarítás érhető el a burkolási munkafolyamatoknál. A 5545 NIVO RAPID FIBER másik előnyös tulajdonsága, hogy a szálerősítésnek köszönhetően rugalmas, repedésmentes réteget képez. Minimális a zsugorodása, ezért nagy szintkülönbségeket is képes áthidalni egyenletes felülettel.

Gépi aljzatkiegyenlítés a gyakorlatban

Az alábbi videóban gyakorlott szakemberek prezentálásában a gépi aljzatkiegyenlítés folyamatát láthatjuk lépésről-lépésre a Cemix egyik prémium aljzatkiegyenlítő termékének, a NIVO SP 0-20 felhasználásával. Ez a nagy szilárdságú anyag a közepes és a nagy igénybevételű terek burkolás előtti aljzatkiegyenlítésére alkalmazható.