Alkalmazási terület

Fő kötőanyag

for joint width

Egyéb tulajdonságok

EN 13888

Net súly

8600 Fugázóanyagok

A Cemix prémium minőségű fuga termékei és kiegészítői különböző felhasználási helyekre és igénybevételekre tervezve.

Mire jó a fuga?

A fuga, fugázó vagy fugázóanyag (kinek hogy tetszik) a csempék, járólapok vagy természetes kövek közötti hézagok kitöltésére és a burkolóelemek szilárd összekötésére szolgál.

A fuga meghatározó szerepet tölt be a hidegburkolati rendszerekben. Tulajdonságait, műszaki paramétereit és megjelenését tekintve óriási befolyással van az elkészült burkolat minőségére, élettartamára és esztétikumára.

Számos típusa létezik. A felhasználás helye, az igénybevétel mértéke vagy a megrendelői elvárások függvényében más és más fugázó lehet az ideális megoldás. Az alábbiakban igyekszünk minden olyan fontos szmpontot és információt összefoglalni, amelyeket mindenképpen tudni érdemes erről a termékcsoportról.

© Lasselsberger GmbH

A fuga kiválasztásának jelentősége

A fugázóhabarcsok hidegburkolataink megjelenésének meghatározó elemei, hiszen az elemek összekötésén és a hézagkitöltésen túl esztétikai szereppel is bírnak. A megjelenés és az összhatás szempontjából fontos a fuga színe, felületi finomsága és textúrájának egységessége.

A fugázás megkezdése előtt az esztétikai igényeken túl fugázóink kiválasztásakor fontos szempont a rendeltetés helye (kültér vagy beltér), az épületszerkezet elhelyezkedése (függőleges - vízszintes felület) és a kialakítandó fuga szélessége is. A felsoroltakon kívül a döntést megelőzően tisztában kell lennünk a mechanikai és vegyi igénybevétel mértékével, de a kinézett termék bedolgozhatóságára vonatkozó paraméterekre is figyelemmel kell lennünk.

A fugázóanyag kiválasztása a hidegburkolás során kiemelkedően fontos lépés. Az alábbiakban bemutatjuk a fugázók szerepét és a kiválasztásukkal kapcsolatos alapvető szempontokat.

A fugázóanyagok szerepe és főbb típusai

Szerep szerint az alábbi csoportosítás adható:

  • A fugázóanyag a burkolólapok közötti hézagokat, azaz a fugákat tölti ki.
  • Megvédi a csempét vagy járólapot a vízszivárgástól, szennyeződésektől és mechanikai hatásoktól.
  • Esztétikailag is fontos, mivel befolyásolja a burkolat végső megjelenését.

Típusok szerint a főbb csoportok:

  • Cement kötőanyagú fugázók: Ezek a leggyakrabban használt fugázók. Robusztusak és ellenállnak a mechanikai igénybevételnek, a kopásnak és a nedvességnek, mind beltéren, mind kültéren. Jó tapadást biztosítanak, és különböző színekben kaphatók a harmonikus megjelenés érdekében. Különösen alkalmasak kerámialapok vagy üvegezett csempék fugázására padlókon és falakon.
  • Reaktív műgyanta (epoxi) kötőanyagú fugázók: Nagy igénybevételű felületeken, például uszodákban, termálfürdőkben vagy élelmiszeripari létesítményekben alkalmazzák. Ezek a termékek nagyon ellenállóak a vegyi anyagokkal szemben, ezen felül nem porózusak, ami megkönnyíti a tisztításukat.

A fuga kiválasztásának főbb szempontjai

  • Lapok tulajdonságai: A fugázóanyag kiválasztása elsősorban a lapok tulajdonságaitól függ. Nagyméretű lapoknál és kültéri burkolatoknál mindenképpen flexibilis fugázóanyagot kell választani a lapok alakváltozásainak elviselésére.
  • Felhasználás helye: Kültéren, nagy terhelésű felületeken vagy padlófűtés esetén más típusú fugázóanyagokra lehet szükség. A nagyobb mechanikai igénybevétel, a terhelés, vagy a hőingadozásból származó feszültségek miatt sokkal ellenállóbb anyagokra lehet szükség (például reaktív műgyanta kötőanyagú fugázókra). A magas páratartalmú és nedvességnek kitett helyiségeben mindenképpen érdemes olyan fugát választani, amely vízlepergető tulajdonsággal rendelkezik.
  • Vegyi hatások: Ha a környezetben erős vegyi hatások vannak (pl. ipari létesítmények, élelmiszeripari üzemek, termálvizek), akkor vegyszerálló epoxy fugázó ajánlott, mert ezek sokkal hosszabb élettartamot garantálnak.
  • Fugaszélesség: Nagy fugaszélesség esetén is válasszunk olyan anyagot, amely megfelelően kitölti a hézagot. A fugázók fontos paramétere (ideális esetben a termékleírás része) az a szélesség-tartomány, amelyen belül az anyag felhasználható.
  • Üvegmozaikhoz: Ezekhez az epoxy kötőanyagú fugázó használata javasolt.

Fugázás a gyakorlatban - az Epoxi fugázóanyag használata

Piller Szabolcs, a Cemix bemutató mestere az Epoxi termékcsalád, azon belül is az Epoxi 2K dekor fugázóanyag rendeltetésszerű használatát mutatja be az alábbi videóban lépésről-lépésre.