Falazóhabarcsok felhasználása
Alkalmazási terület
Az alkalmazási terület határozza meg a habarcsoktól elvárt tulajdonságokat. Nem mindegy, hogy a falazatnak milyen statikai igénybevételeknek kell megfelelnie (tartófal, pillér, kémény vagy válaszfal funkciót tölt be). Az sem mindegy, hogy milyen anyagból készül a falazat, mert egyes falazóanyagoknál más-más tulajdonságú habarcsra van szükség. Más összetételű, víztartóképességű, légpórustartalmú és állékonyságú anyag szükséges pl. vázkerámia, pórusbeton, illetve beton blokkokból épített fal, vagy akár egy klinkertégla burkolat falazásához.
ajánlások

A Cemix falazóhabarcs kínálatából a legkülönbözőbb falazási feladatokra találunk megoldást. A falazáskor az adott falazóelemhez leginkább illeszkedő habarcsot alkalmazzuk.

Válaszfalak esetén, ahol nem a teherbírás az elsődleges feladat, elegendő a kisebb nyomószilárdságú habarcs, MM1 használata.

Normál igénybevételű, teherhordó falazatok esetén alkalmazható az MM3 falazóhabarcs.

Nagy teherbírású tartószerkezetek falazásához választhatjuk az MM5 és MM10 habarcsot.

Hőszigetelő falazatoknál fontos a falazóhabarcs hővezetési tényezője. A habarcs hővezetése töltőanyagok (pl. perlit) használatával csökkenthető. Egy átlagos falazóhabarcs (MM3) hővezetési tényezője kb. 0,79 W/mK, míg az MM3 Thermo hőszigetelő falazóhabarcs kb. 0,15 W/mK értékkel rendelkezik. 

Műemléki épületek, várromok falazatainak helyreállításánál mészhidrátot és trasszt mint hidraulikus kötőanyagokat tartalmazó kompozitot használunk, melyeket szabályozás ír elő. A Cemix által gyártott MM3 Trassz falazóhabarcs alkalmas ezen munkálatokra.

Pórusbeton (pl. Ytong) falazatoknál általában vékonyágyazatú falazóhabarcsot használunk. Az M5 Poren pórusbeton ragasztó javasolt rétegvastagsága 3-5 mm, míg a normál falazóhabarcsoké 10-15 mm.

Üvegtégla ragasztáshoz nagy szilárdságú, rugalmas habarcs szükséges. Az M10 Glas üvegtégla ragasztó fehércement kötőanyagú, mely semleges az üveggel, fehér színű, így a későbbiekben is látszó fugák esztétikus megjelenést nyernek.  

Klinkerhabarcs ajánlott klinkertégla (tömörre égetett kis nedvességfelvétellel rendelkező téglák) falak falazására. 

A megfelelő falazóhabarcs kiválasztásához a Cemix habarcs termékválasztója nyújt hatékony segítséget.