Cemix

Aljzatképzés

Az aljzatképzés legfontosabb funkciója, hogy egyenletes, sima, a teher megfelelő elosztására alkalmas felületet hozzunk létre a burkolatok lerakása előtt. A magyarországi építőanyaggyártók közül a Cemix kínálja az egyik legszélesebb termékportfóliót ebben a kategóriában.

A padlón közlekedve szemünkkel csak a felső felületréteget látjuk: a járólapot, a csempét, a szőnyeget vagy a parkettát. Ezeknek a felületeknek a minősége és tartóssága azonban elsősorban a szakszerűen kialakított rétegrendtől és a mélyben található szerkezeti elemek kialakításától függ. Ennek a burkolási rétegrendnek a szerves része a kiegyenlítés, vagyis az aljzatképzés, amelynek célja, hogy sima, egyenletes fogadófelületet alakítsunk ki a burkolási munka megkezdése előtt. Ennek hiányában a járólapok és a csempék tapadása nem lesz megfelelő, amelyek így idő előtt leválhatnak, a felület pedig tönkremehet.

Előkészítés és tervezés

A munka megkezdése előtt a követelmények pontos megállapításához érdemes meghatározni a burkolt felület rendeltetését. Ez nem jelent mást, mint annak az alapos végiggondolását, hogy mire fogjuk használni a szóban forgó burkolatot. Ennek során figyelembe kell venni, hogy mit tekintünk szélsőséges igénybevételnek. Fontos, hogy eközben ügyeljünk arra is, hogy ez helyiségenként különböző lehet.

A padlószerkezetek legtöbbször négy fő részből állnak: a teherhordó szerkezetből, a hő- és hangszigetelő rétegből, a teherelosztó rétegből (esztrich) és magából a burkolatból. Alárendelt funkciójú helyiségekben a teherelosztó rétegre nem kerül burkolat, így az lesz a végső felület. Ehhez speciális anyagok használatára van szükség.

Teherelosztó réteg (esztrich)

Ez a réteg fogadja a burkolatot és osztja el egyenletesen a padlószerkezetet érő terhelést, ami leggyakrabban mechanikusan, pontszerűen jelentkezik. Ennek szélsőséges változata, amikor valaki például tűsarkú cipőben közlekedik az adott burkolaton. A teherelosztás alapvetően ennek a pontszerű terhelésnek a nagyobb felületre történő átvezetését jelenti.

Padlófűtés alkalmazása esetén a réteg másik fontos feladata, hogy magába fogadja, körbefogja fűtésrendszer csöveit.

A tervezés fontos lépése a teherelosztó réteg vastagságának meghatározása. Ennek mértéke függ a várható terheléstől, az adott esztrich típusától és a fogadófelülettel való kapcsolat milyenségétől. Az esztichek rétegvastagsága 20 és 80 milliméter között mozoghat.

Rétegrend típusok

A felhasználás helye, illetve az aljzatokat érő várható terhelés és igénybevétel függvényében alapvetően az alábbi rétegrendeket különböztetjük meg:

  • Beltéri normál igénybevételű padló rétegrend
  • Beltéri fokozott igénybevételű padló rétegrend
  • Erkély rétegrend
  • Tetőterasz rétegrend
  • Talajon fekvő terasz rétegrend

 

További információk és segédletek

Az aljzatképzéssel kapcsolatos további tudnivalókról, a javasolt termékekről és technológiai megoldásokról a Cemix Tudástárban lehet olvasni.

A burkolati rétegrend meghatározásához és a aljzatképzési munka megtervezéséhez nyújt nagy segítséget a Cemix online Aljzatképzés kalkulátor alkalmazása.

A különböző aljzatrendszerek közötti eligazodást és a megfelelő termékek kiválasztását segítik a Cemix erről a témáról szóló letölthető kiadványai is.