Cemix

Hőszigetelés - Miért?Mikor?Hogyan?Mennyiért?

 

Miért szökik a hő és nő a rezsi?

A hő a termodinamika törvényeinek engedelmeskedve folyamatosan szökni próbál a falakon, a tetőn, a nyílászárókon, a padlón vagy a födémen keresztül. Bármilyen jó és hatékony egy fűtési rendszer, semmit sem ér, ha óriási rések tátonganak a hőszigetelésen. A belső helyiségek kívánt hőmérsékletének eléréséhez ugyanis az eltávozott hőmennyiséget folyamatosan pótolni kell. A családi kassza szempontjából ez egy nagyon fájdalmas folyamat, különösen egy globális energiaválság közepén. 

 Miért érdemes hőszigetelni?

A modern hőszigetelési rendszerek alkalmazásának számos előnye van. Azon túl, hogy egyaránt védőpajzsot képeznek a perzselő nyári kánikula és a téli hideg és ellen, számottevően csökkentik a fűtési és hűtési energiaköltségeket. A külső homlokzaton alkalmazott hőszigetelés jelentősen mérsékli a falak hőingadozását, télen megakadályozza kihűlésüket, nyáron pedig a túlzott felhevülésüket. A legtöbb falazat önmagában, „védtelenül” nem képes betölteni ezt a szerepet, és nem is tud eleget tenni az új építésű házakra vonatkozó, egyre szigorúbb energiahatékonysági szabályoknak.

Milyen megtérüléssel számolhatunk?

Egy megfelelően megtervezett és szakszerűen kivitelezett hőszigetelés új építésű és felújítandó ház esetén is egyértelműen jó befektetésnek számít. A magas költségek többféle módon is megtérülhetnek, akár néhány éven belül. Egyrészt az ingatlan értékének jelentős, azonnali emelkedésével, másrészt a havi rezsiszámlák és a fenntartási ráfordítások számottevő csökkenésével. Egészségünk megőrzéséről és komfortérzetünk növekedéséről nem is beszélve, ami pénzben nem is kifejezhető tétel.

 Hogyan vágjunk bele a hőszigetelés megtervezésébe?

A homlokzati hőszigetelések összetett rendszerek, tervezésük és telepítésük komplex feladat, ami komoly szaktudást és nagy odafigyelést igényel. A megfelelő megoldás megtalálásához saját elvárásainkon, kitűzött céljainkon és a megoldandó problémákon túl többek között olyan tényezőket kell figyelembe venni, mint:

  • az épület műszaki paraméterei és állapota,
  • a falazat hő- és páratechnikai tulajdonságai,
  • vagy a várható környezeti hatások.

 

 Miért érdemes hőszigetelő rendszerben gondolkodni?

Egy rendszer összteljesítményét a leggyengébb elemének teljesítménye határozza meg. Ez a kijelentés alapvetően a házak hőszigetelésére is igaz. Ezek tervezésekor nem elég pusztán néhány anyagot összeválogatni. A hőszigetelési rendszer egyes alkotóelemeit úgy kell kiválasztani, hogy azok ideálisan „dolgozzanak” együtt a kitűzött cél elérése vagy a fennálló probléma kiküszöbölése érdekében. A különböző épülettípusokhoz, eltérő felhasználási körülményekhez más és más rendszermegoldásokra, csomagokra van szükség.