Cemix

Kivitelezés

 

Egy jól megválasztott, a lapokkal harmonizáló fugaszín fontos része a burkolatoknak. A kiválasztásnál a színválaszték mellett figyelembe kell venni, számos további szempontot is.

Lb-Knauf EpoxiCol 2K fugazó mintakep

A fugázó kiválasztása elsősorban a lapok tulajdonságaitól és a felhasználás helyétől függ. Nagyméretű lapoknál, illetve kültéren mindenképp flexibilis fugázóra van szükség. Extra nagy lapoknál a hőingadozásból származó mozgások, alakváltozások is nagyobbak, így ezekre a területekre szintén flexibilis, valamint nagyobb fugaszélességhez alkalmazható anyagot kell választani. Nem mindegy a burkolólapok nedvszívó képessége sem! Üvegmozaik burkolatnál és nagy igénybevételnek kitett felületeknél már javasolt az epoxi kötőanyagú fugázó használata.

Feldolgozás:

A burkolat felhelyezését követően meg kell várni, míg a ragasztó megfelelően megszilárdul. A burkolólap felületét és a kitöltendő réseket is meg kell tisztítani. A fugázandó felület legyen száraz, tiszta, por- és szennyeződésmentes és egyenletes mélységű.

Fontos tudnivalók:

Az egyenletes szívóképesség biztosítása érdekében kerámialapok esetében a fugákat meg kell nedvesíteni.A felületet kötésidő alatt fagy nem érheti. Erősen igénybevett felületeken kerüljük a világos színárnyalatokat! Intenzív vízhasználatú terek  (pl. zuhanyzó) csak a fugázást követő két hét eltelte után vehetők használatba. A dilatáció felett nem lehet burkolat, fugakitöltés helyett itt dilatációs profilt  vagy rugalmas tömítőanyagot (Szaniterszilikon) kell alkalmazni. A negatív sarkoknál és nyílászárók kmellett szintén rugalmas tömítőanyagot kell használnunk az esetleges mozgások kiküszöbölésére. Pozitív sarkoknál és burkolatváltásoknál építsünk be burkolóprofilt, melyet még a burkolatragasztási folyamatnál kell elhelyezni.

Lépések:

1. Bekeverés: A fugázóanyagot vödörben kézzel vagy géppel is össze lehet keverni. Fontos betartani a csomagoláson szereplő vízmennyiség adagolását, hiszen túl kevés víz esetén az anyag nehezen kezelhető lesz, túl sok víz esetén pedig túlhigul az anyag és elveszíti az előnyös tulajdonságait (vízlepergetés, flexibilitás, szilárdság, stb.) Egyszerre annyi fugázót célszerű  bekeverni, ami egy adott, jól körülhatárolható felületre elég, ill. 2 órán belül bedolgozható. A szilárdulásnak indult anyagot ne vizezzük és keverjük újra!

  

2. Felhordás: A fugázót fugabehúzó gumival, vagy gumiszivaccsal hordjuk fel. 

A fugázóanyagot mindig a burkolólapok átlójának irányába hordjuk fel!

 

3. Lemosás: A fugázó meghúzása után (a burkolólap felületén megszárad a fölös anyag) a felületet vizes szivaccsal töröljük tisztára. Ne használjunk túl sok vizet a lemosáshoz, mert az kimoshatja a fugázó felületéből a szinező pigmenteket és az foltos, halvány színű lesz.

A lemosószivacsot enyhe nyomással huzzuk végig a felületen.

 

Minden lehúzást követően alaposan mossuk ki a szivacsot.

4. Rugalmas tömítés: A rések és sarkok kitöltésére szilikont használjunk. A kiválasztásánál a szín mellett szintén vegyük figyelembe a felhasználás helyét. (kül- beltér, homlokzat, sarok, tükör, stb.)

A szilikon behúzását végezhetjük simán, vagy maszkolószalag segítségével.

A friss szilikont bevizezett ujjal határozott és egyenletes mozdulattal huzzuk végig a végső felület kialakítása és a hézagba való betömörítés érdekében.

A nedvesítés érdekében a felületet is bepermetezhetjük. Szappanos víz alkalmazása csökkenti a letapadás veszélyét.

 

 Szabványok:

 A hidegburkolati fugázókra az EN 13888 harmonizált szabályozás érvényes európai szinten. A szabvány szerinti megjelölés az alábbiak szerint értelmezhető:

CG-cementkötésű

RG-műgyanta kötésű (reaktívgyanta bázisú)

1-normál terhelhetőségű

2-fokozott terhelhetőségű 

Fuga anyagmennyiség számoló

Kérjük, adja meg a kalkulációhoz szükséges adatokat.


cm
cm
mm
mm
m2

Anyagszükséglet.

1 m2-re:
0.00 kg

teljes felületre:
0.00 kg