Cemix

Hőszigetelés

Nincs annál fájdalmasabb a pénztárca vagy a családi kassza szempontjából, ha szökik a hő a házból. Márpedig a termodinamika törvényeinek engedelmeskedve a hő folyamatosan szökni próbál a falakon, a tetőn, a nyílászárókon, a padlón vagy a födémeken keresztül. A Cemix hőszigetelő rendszereinek segítségével szerencsére nagyon meg tudjuk nehezíteni a dolgát.

Köztudott, hogy megfelelő hőszigeteléssel jelentős fűtési és klímatizálási költséget lehet megtakarítani. Jól megfigyelhető jelenség, hogy a fűtésre vagy a légkondícionáló berendezések működtetésére fordított összegek emelkedésével a fogyasztók sokkal nagyobb figyelmet fordítanak a probléma megoldására, másként fogalmazva fokozódik energiatudatosságuk.

A homlokzati hőszigetelés előnyei

A modern homlokzati hőszigetelési rendszerek alkalmazásának számos előnye van. Azon túl, hogy egyaránt védőpajzsot képeznek a téli hideg és a perzselő nyári kánikula ellen, számottevő mértékben csökkentik a fűtési és hűtési energiaköltségeket. A külső homlokzaton alkalmazott hőszigetelés jelentősen mérsékli a falak hőingadozását, télen megakadályozza kihűlésüket, nyáron pedig a túlzott felhevülésüket.

A megfelelően kivitelezett hőszigetelő rendszereknél nem kell számolni a hőhidak káros hatásaival, így a párakicsapódás és az ennek folyamán kialakuló penészesedés veszélyeivel. Ezek hiányában az épület vagy a lakás nem csak komfortosabbá válik, de az ott lakóknak is sokkal egészségesebb környezetet biztosít. A komfortérzetet növeli az is, hogy a falak hőmérséklete egyenletesebbé válik.

A modern hőszigetelés, még ha utólagosan kerül is fel, jelentősen emeli az ingatlan piaci értékét. Ezen felül elsősorban a hőingadozás és a hőhidak káros hatásainak kizárásával lényegesen növeli az épület várható élettartamát is.

Hol és mennyi hő szökik?

Bármilyen jó és hatékony egy fűtési rendszer, semmit sem ér, ha óriási rések tátonganak a hőszigetelésen. A belső helyiségek kívánt hőmérsékletének eléréséhez ugyanis az eltávozott hőmennyiséget folyamatosan pótolni kell.

A fűtött ingatlanok hőveszteségét egzakt módszerekkel lehet kiszámítani. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb hő a külső falakon keresztül távozik, bár ez jelentősen függ az épület típusától. Ennek mértéke elérheti a teljes hőveszteség akár 30-40 százalékát is. Hasonló nagyságrendben távozik a hő a tetőn keresztül. Ebben a negatív sorrendben a nyílászárók, a padló és a födémek következnek.

A hőveszteség mértékét alapvetően a szerkezeti elemek és a hőszigetelő rendszerben alkalmazott anyagok hőátbocsátási értéke határozza meg. Ez többek között függ a falak és az egyes elemek vastagságától, a vakolt rétegek számától, a szigetelés minőségétől és a kivetelezés módjától.

Milyen hőszigetelési megoldásokat kínál a Cemix?

A homlokzati hőszigetelések összetett rendszerek, tervezésük és telepítésük komoly szaktudást és odafigyelést igényel. A megfelelő megoldás kiválasztása során a hőmérsékleti tényezőkre vonatkozó saját elvárásainkon túl érdemes figyelembe venni az épület állapotát és a várható környezeti hatásokat is.

A Cemix több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a homlokzati hőszigetelő rendszerek fejlesztése és kidolgozása terén. A cég által kínált Thermosystem rendszerek lelkét a falazatra rögzített hőszigetelő táblák adják, amelyek legtöbbször polisztirolból vagy ásványgyapotból készülnek. Elsősorban ezeknek a tábláknak az anyaga és vastagsága határozza meg a rendszer hőszigetelő képességét. A megfelelő rétegvastagság megállapításhoz nagy segítséget nyújt egy hasznos online alkalmazás, a Cemix Hőszigetelés Kalkulátora.

A polisztirol táblás rendszerek kiváló ár-érték arány mellett szolgálják ki a legtöbb lakossági igényt, ezért családi házak, társasházak hőszigeteléséhez alapvetően ezeket javasoljuk. Ezek a táblák 30 centiméteres vastagságig kaphatók. A Cemix polisztirol alapú hőszigetelő rendszerei: Thermosystem Start, Thermosystem Intenzív, Thermosystem Grafit.

Az ásványigyapot táblák kiváló páraáteresztő képességgel és A-osztályú tűzvédelmi besorolással rendelkeznek, vagy nem éghetők. Egy rétegben legfeljebb 20 centiméteres vastagságban építhetők fel. A Cemix ásványgyapot alapú hőszigetelő rendszerei: Thermosystem Green, Thermosystem Air.

A cég által forgalmazott hőszigetelő rendszerekről Tudástárunkban lehet bővebben olvasni. Ezen felül érdemes átlapozni online Thermosystem katalógusunkat.