Cemix

A régen várt beltéri vastag glett - Gletti 6-30 G

A Cemix beltéri glettjeinek sorához egy olyan új gipszvakolat csatlakozott, amelyet a szakma csak vastag glettként, vagy a még inkább ismert nevén „6-30-as”-ként aposztrofál.


Az új termék felhasználását tekintve elsősorban a felújítások és átalakítások terén kaphat nagyobb teret, amellyel a nagyobb felületi hibákat is ki lehet egyenlíteni. Természetesen új építések esetén is fontos szerep juthat számára a zsaluzott betonszerkezetek síkpontatlanságának áthidalásánál vagy a durva alapvakolatok felületi kiegyenlítésénél. 

A Gletti 6-30 G elsősorban kézi felhordásra optimalizált, anyagában glettelhető termék. Nagy vastagság áthidalására is képes (6-30 mm), és emellett jó páraáteresztő képességgel, illetve gipszes kötőanyagának köszönhetően páraszabályozó hatással is rendelkezik. Közvetlen festés alá is alkalmazható utolsó rétegként, hiszen struktúrájában nem tér el a többi glett minőségétől.

Az előkészítés, az anyag bekeverése és a felhasználás módja megegyezik az egyéb, jól ismert glettek alkalmazástechnológiájával. Kiemelkedően fontos, hogy az alapfelület legyen teherbíró, száraz, por-, fagy- és kivirágzásmentes, de ez egyéb szennyeződésektől is meg kell szabadítani.  A laza részeket mechanikai úton el kell távolítani.

Bekeveréskor a Gletti 6-30 G-t tiszta vízbe szórjuk, majd lassú járású keverővel csomómentesre keverjük. A bekevert anyagot egy rétegben, maximum 30 mm vastagon hordjuk fel rozsdamentes glettvassal. Ennél nagyobb rétegvastagság esetén további réteg felhordása szükséges – „nedves a nedvesben” elv alapján. Lehetőség szerint azonban az egymás után felvitt rétegek együttes vastagsága ne haladja meg a 30 mm-t.  A felületi simaság elérése érdekében még a teljes száradást megelőzően, de már a kikeményedési fázisban a felületet enyhén visszanedvesítjük, vizes szivaccsal átdörzsöljük és glettvassal simítjuk. 

Természetesen a festéselőkészítés befejező rétegeként – a tökéletesen sima felület elérése érdekében – a Cemix Hungary Kft. egyéb helyen már jól bevált glettjei is alkalmazhatóak, mint például a műgyanta kötőanyagú és kimagaslóan jó páraáteresztő képességű Gletti Finish.