Cemix

Színezővakolatok és festékek

A színezés az építkezés vagy a felújítás befejező fázisa, ami talán a legnagyobb befolyással van az épület külső karakterisztikájára és belvilágának hangulatára. Ekkor, az utolsó simítások alkalmával, a végső felületképzéssel és a festéssel van lehetőségünk kialakítani otthonunk megjelenését, szobáink egyedi arculatát.

Ha kellő fantáziával rendelkezünk, gyakorlatilag bármit megvalósíthatunk. A Cemix ehhez széles termékpalettát kínál vevőinek, a választás azonban nem mindig könnyű. A homlokzat, a lábazat és a belső terek színezése során ugyanis számos szempontot kell figyelembe venni. Az alábbiakban ezek között segítünk eligazodni.

Nem mindegy, milyen színezővakolatot használunk

A homlokzat esetében a jól megválasztott, minőségi anyagokkal nemcsak az esztétikai élményt fokozhatjuk, de védekezhetünk az időjárás viszontagságai ellen, kijavíthatjuk a felületi hibákat és kihangsúlyozhatjuk az épület előnyös tulajdonságait. A szín kiválasztásánál érdemes figyelembe venni az utcaképpel és az olyan egyéb épületrészekkel való összhangot, mint például a nyílászárók, a lábazat vagy a tetőcserép.

Szintén szempont, hogy milyen az alap- vagy fogadófelület típusa. Eltérő tulajdonságokkal rendelkező színezővakolatra van szükség egy normál vagy egy hőszigetelő alapvakolaton, a felújító / szárító vakolatrendszerről nem is beszélve.

Azt is figyelembe kell venni, hogy a színezés megjelenését nagyban befolyásolja a felhordott anyag struktúrája, textúrája. Magyarországon a leginkább kedvelt alapstruktúrák közé tartozik a dörzsölt, a kapart, a cuppantott vagy a kanálmintás, de a géppel szórt technika is elterjedt.

Védeni kell a lábazati zónát

Érdemes külön szót ejteni a lábazati zónáról, ami az épület azon része, ahol a homlokzat fala a talajjal találkozik. Ezt az épületrészt nagyobb terhelés éri a talaj nedvessége, a talajról felverődő esővíz és az itt jelentkező mechanikai behatások következtében. Ezt a felületet érdemes felkészíteni erre a nagyobb terhelésre, amihez az itt alkalmazott különleges hőszigetelő rétegrend mellett speciális színező- vagy díszítővakolat alkalmazására van szükség. Ezeknek az anyagoknak nemcsak esztétikusnak, hanem rendkívül ellenállónak is kell lenniük, hogy megfelelő védelmet adjanak az épületnek.

Beltéri színezővakolatok és festékek

A kültéri színezővakolatokat beltérben is használhatjuk. Ez egy izgalmas lehetőség, hiszen lakhelyünk belső falait a színezésen kívül a felület struktúrájának megváltoztatásával is egyedivé tehetjük. Ha a glettelés helyett színezővakolatot választunk, érdekes textúrák közül válogathatunk, így akár rusztikus vagy vintázs hangulatú beltereket is kialakíthatunk.

A belső helyiségekre is érvényes, hogyha a lábazati rész nagyobb igénybevételnek van kitéve, akkor lábazati díszítővakolatot használjunk. Egy iskola vagy egy forgalmas közintézmény folyosóján ez mindenképpen indokolt lehet.

A vakolatok mellett szobáink kívánt atmoszféráját beltéri festékekkel is megteremthetjük. A különböző színek másként hatnak ránk, gyakorlatilag az összes árnyalatnak megvannak a mérhető és kevésbé mérhető élettani hatásai. Az intenzív tónusok például serkentik a vérkeringést és inspirációra ösztönöznek, a türkiz növeli a kreativitást, a sárga pedig elősegíti a mentális aktivitást. A halvány szürkéskék azért érdekes, mert segítségével optikailag növelhetjük meg a szűkösebb helyiségek méretét.

Ha megálmodtuk a belső terek színharmóniáját, a Cemix többféle megoldást kínál a megvalósításra. Választékunk a gépi felhordásra optimalizált, kiemelten költséghatékony M-TOP projektfestéktől egészen a Selection színrendszer több száz színében elérhető, saját kezű felhordásra is ajánlott InterTOP matt beltéri festékekig terjed.