Cemix

Hidegburkolás

A hidegburkolás rendkívül összetett munka, amely gondos előkészületeket, precíz tervezést és komoly szakértelmet igényel. A folyamat során tucatnyi paramétert kell figyelembe venni és számos kérdésre kell választ adni. Ezeknek az összessége fogja meghatározni ugyanis, hogy milyen anyagokra és milyen technológiai megoldásokra van szükség a kivitelezéshez.

Az épületek talán legkényesebb részeinek a vízzel érintkező felületek számítanak, így ezek kialakítására különös figyelmet kell fordítani. A modern építéskémiai anyagoknak köszönhetően a hibamentes kivitelezés manapság már egyszerűen megoldható, viszont ehhez szükséges az egyes anyagok és technológiák alapvető ismerete és a megfelelő termék kiválasztása.

A mi garantálja a hidegburkolatok hosszú élettartamát?

Akár új épületet építünk, akár egy régit újítunk fel, a burkolás mindig örömteli esemény. A szem a csempét vagy a járólapot látja, viszont a hosszútávú minőség a burkolat alatt felhasznált anyagokon múlik. Cégünk az adott területnek megfelelő, komplett burkolási rendszereket kínál, és olyan speciális alkalmazási területekre is megoldással szolgál, mint például egy medence kivitelezése.

A minőségi alapanyagok mellett a szakértelem, a megfelelő rétegrend megválasztása és a kivitelezés módja határozza meg alapvetően a burkolat élettartamát.

A hidegburkolás fázisai

Mint a felújítási és az építkezési munkák többsége, a hidegburkolás is az előkészítési fázissal kezdődik. Erre azért kell nagy figyelmet fordítani, mert a kellően nem előkészített, nem megfelelő minőségű, tehát például piszkos vagy zsíros fogadófelületről gyorsabban és könnyebben leválik a ragasztó és a burkolat.

Ha felújítunk, akkor az előkészítési fázis fontos része a visszabontás. Az ilyenkor felszínre kerülő, mélyen lévő hibák javítása után következik az aljzatkiegyenlítés, ami azért lényeges, mert csak sík felületre lehet jól ragasztani. A megfelelő tapadás biztosítása kulcskérdés. Ennek speciális változata az úgynevezett tapadóhíd, amelyet csempére történő ragasztáskor vagy betonfelületek burkolásánál javasolt alkalmazni.

A második fázis a vízszigetelés, aminek óriási jelentősége van a burkolat tartóssága szempontjából. Kültérben megakadályozza, hogy a víz bejusson a szerkezetbe és ott a téli hónapokban megfagyva visszafordíthatatlan károkat okozzon. Beltérben a vizes helyiségekben pedig megvédi az alsóbb rétegeket az ázástól és a tönkremeneteltől.

A soron következő fázis a ragasztás. Könnyen lábon lőhetjük magunkat, ha az olcsóbb, rosszabb minőségű burkolati ragasztók vásárlásával próbáljuk csökkenteni a hidegburkolási munka költségeit. Ha igazán tartós megoldásra törekszünk, akkor mindenképpen érdemes a prémium termékek közül válogatni. Van néhány speciális eset, amikor egyenesen hibát követünk el, ha nem így teszünk. Az olcsó ragasztók például nem tudják hosszú távon elviselni a padlófűtés okozta hőingásokat. De érdemes megemlíteni a manapság egyre divatosabbá váló nagyméretű burkolólapokat is, amelyek tartós és biztonságos rögzítése magas műszaki tartalmú ragasztókat igényel.

A hidegburkolás befejező fázisa a fugázás, ahol a felhasznált anyagok minősége szintén kritikus sikertényező. Egy jól megválasztott fuga nem csak feldobja a csempézett vagy járólappal ellátott felületet, de tartósabbá is teheti a végeredményt. A döntésnél a szín mellett létezik néhány olyan termékjellemző, amit érdemes megfontolni. A vizes helyiségekbe, tehát például a fürdőszobába vízlepergető tulajdonságú fugázót javasolt alkalmazni, de a Cemix kínálatában olyan anyag is megtalálható, amelynek antibakteriális és penészedésgátló hatása van.

Tanácsok hidegburkoláshoz

Ha időt szeretnénk spórolni a kivitelezés során, akkor jól tesszük, ha gyorskötésű anyagokat használunk. A Cemix termékpalettáján szereplő betonjavítók, aljzatkiegyenlítők vagy burkolatragasztók rendelkeznek ezzel a tulajdonsággal. A hidegburkolási munka akár napokkal is rövidülhet, ha a frissen ragasztott burkolat már néhány órával a ragasztás után járhatóvá válik.

Kevesen tudják, hogy a meglévő burkolatra is lehet burkolni. Ezzel szintén rengeteg időt lehet megtakarítani, hiszen így a visszabontás és a keletkező sitt elhordásával nem kell vesződni. Ha ezt az utat választjuk, tartsuk szem előtt, hogy ez a burkolati réteg vastagságának növekedésével jár. A munka megkezdése előtt ezért mindenképpen ellenőrizzük, hogy van-e ehhez elég helyünk az adott helyiségben.

Hasznos alkalmazások, egyéb tájékoztatók

A hidegburkolási rendszer elemeinek kiválasztásához ajánljuk a Cemix Tudástár Hidegburkolási fejezetét.

A hidegburkolás megtervezéséhez nyújt nagy segítséget cégünk online alkalmazása, a Hidegburkolás Kalkulátor, amely végigviszi a felhasználót a munka összes fázisán. A végeredmény egy javasolt rétegrend és a megvalósításhoz szükséges tételes anyaglista.

A csempe és a fuga színharmóniájának megtalálásához érdemes kipróbálni a Cemix Online Fugaszínező alkalmazását is.