Cemix

Felújító vakolatok - Eurosan

Régi épületeink nagy része vízszigetelés nélkül készült, ezért karbantartásuk és felújításuk hozzáértést és speciális anyagokat kíván. Ezt biztosítják az un. szárító- és felújító vakolatok, amelyek szigorú ellenőrzés mellett pontos összetétellel gyári körülmények között készülnek. Fontos a megfelelően nagy pórustartalom, hogy a falból átkerülő sókat a vakolat hosszú éveken keresztül tárolni tudja.

A felújító vakolat rendszerekről letölthető kiadványunk: Eurosan felújító vakolat rendszerek

Ha további kérdése lenne, hívja Vevőszolgálatunkat.

Felújítás menete:

1. Faldiagnosztikai vizsgálat elvégzése, amennyiben szükséges.

Részletes szakvélemény elkészítése a tervezők és kivitelezők részére a szükséges anyagok és munkafolyamatok felsorolásával.

2. Károsodott vakolat leverése

3. A falszerkezet vízszigetelése (amennyiben lehetséges)

4. Újravakolás

a. EUROSAN szárítóvakolattal (Eurosan EP)

b. WTA felújító rendszerrel (Eurosan UP, Eurosan OP)

Szárítóvakolattal való újravakolás

Abban az esetben, ha a falszerkezet kevés vizet tartalmaz és mérsékelt a sóterhelés, úgy az Eurosan EP szárítóvakolattal is elérhetünk tartós, jó eredményt. A munka során a régi vakolattól megtisztított felületre Eurosan VS gúzolót kell felhordani 50%-os borítottsággal, majd ennek megszilárdulását követően legalább 2 cm-es rétegvastagságban vakolunk az Eurosan EP szárítóvakolattal.

WTA EUROSAN felújító rendszerrel

A tapasztalatok szerint, ha a mérések nagyobb só és vízterhelést mutatnak, akkor összetettebb rendszert kell használnunk. Ez az Eurosan Felújító vakolatrendszer már a vakolaton kívül olyan alkotókat is tartalmaz, amelyek megakadályozzák a pontszerű vízterhelés kialakulását (Eurosan W, vízeloszlató alapozó) ill. a még nedves vakolat sóval való telítődését (Eurosan H pórushidrofóbizáló). Ebben a rendszerben a vakolat is két különböző tulajdonságú anyag Eurosan UP (alsóvakolat) és Eurosan OP (felsővakolat). A felső vakolatot az alsóvakolat kiszáradását követően kell felhordani. Az Eurosan vakolatrendszer utolsó eleme a speciális, páraáteresztő símítóvakolat Eurosan FP, amelyet akkor használunk, ha a vakolatunkra páraáteresztő (SiliconTOP vagy SilikatTOP) festék kerül.

A homlokzatokon vagy akár belső terekben is a felújító vakolatrendszert dekoratív, ásványi alapú, páraáteresztő színezővakolattal (Edelputz Extra) célszerű díszíteni.

A felújítások során nem kell mindig leverni a régi vakolatot az épület teljes magasságában, csak a látható vízterhelés felett 1 m-ig. Ha a vakolat megfelelő minőségű, úgy a felületek azonos nedvszívóképességének biztosítása érdekében a teljes felületre Renti szálerősítésű javítóhabarcsot húzunk fel. Az ilyen módon előkészített felületek páraáteresztő festékkel festhetők, vagy páraáteresztő színezővakolatokkal áthúzhatók.