Cemix

Egyedi tervezésű lakberendezési termékek - Castone temékekkel (interjú)

Olyan dolgokat alkotok a Castone segítségével, amiket saját lakásomban is szívesen látnék.

Banos Eszter designer a Castone-t használja alapanyagul egyedi tervezésű lakberendezési dekortermékeinek elkészítéséhez. Tetszetős munkái remekül példázzák, hogy csak a fantázia szabhat határt annak, aki a Cemix műkő keverékét választja. Rövid interjút készítettünk az alkotóval.


Mikor találkozott a termékkel? Honnan jött az inspiráció, hogy a Castone-t használja alapanyagul munkáihoz?

A történet akkor kezdődött, amikor másfél-két évvel ezelőtt lakásfelújításba fogtunk. Ennek részeként saját tervezésű dekortárgyakat készítettem, amelyek annyira jól sikerültek, hogy arra gondoltam, megpróbálkozom ezek tömeges gyártásával és értékesítésével.

Egy építőanyag kereskedő cégnél dolgozom. A Castone-t a Cemix területi képviselője ismertette meg velem. Nézegettem, kipróbáltam, kísérletezgettem vele és megtetszett, így több mint egy éve használom. Új verzióját, a Castone Plus-t nemrég próbáltam ki.

Melyek azok a tulajdonságai a két terméknek, amelyek meggyőzték?

Azon felül, hogy gyorsan és könnyen lehet velük dolgozni, azt emelném ki, hogy a belőlük készített tárgyak felülete sokkal szebb, mintha sima betont használnék. Különösen az önterülő változat, a Castone Plus esetében igaz, hogy kevesebb utómunkára van szükség, vagyis nem kell annyit csiszolni vagy tömítőanyagot használni a felületi hibák eltüntetéséhez.

Honnan jönnek az ötletek? Mi az alkotás folyamata? 

Folyamatosan figyelemmel kísérem a lakberendezési és dekorációs trendeket, követem azt, hogy mire van igény, mit keresnek az emberek itthon vagy világszerte. Az ötleteket és az inspirációt elsősorban ebből merítem, de előfordul az is, hogy megrendelésre, egyedi elképzelések alapján dolgozom. A legfontosabb alapelvem, hogy csak olyan tárgyakat készítek, amelyeket a saját lakásomban is szívesen látnék.

Milyen lehetőségek vannak a Castone felhasználásával készült tárgyak színezésére?

A termék fehér és szürke árnyalatban érhető el. Mindkettő színezhető, de a legjobb eredményeket én a fehérrel értem el. A színezésre két lehetőség kínálkozik. Egyrészt a száraz műkő keverékhez adagolt pigmentek segítségével, másrészt az elkészült tárgyak utólagos festésével. Ehhez személy szerint én akril festékeket használok, majd a festést követően kővédő (impregnáló) bevonattal látom el az elkészült műveket. Itt óvatosan kell eljárni, mert az akril nem mindig szereti ezt a bevonatot, ezért mielőtt nagyobb tételben állunk neki az alkotásnak, érdemes előtte próbát tenni.

Banos Eszter webshopja itt érhető el: https://bedesigndecor.com/

A Castone adatlapja: ITT! 

A Castone Plus adatlapja: ITT!